Mysk och mystik för höstmånaderna

Nu när vi kommer in till de mörkare och mystiska månaderna av året kan du med hjälp av parfymer, ytterligare förstärka den sensuella stämningen. Du kan skapa en förförisk och sensuell mystik med en parfym som bringar fram de tunga noterna och passar till Halloweenfesten och mörka, mysiga nätter. Bläddra bland det stora utbudet av parfymer för att hitta en som passar just dig.

Mystisk sofistikerad

Är du ute efter en spännande och lite mörkare doft för att förtydliga din egen personlighet är det inom den träiga doftfamiljen du ska leta. Bland dessa bygger dofterna ofta på en mystisk underton av mer maskulin karaktär. De bottnar i patchouli och sandelträ, där även noter av orientalisk-, chypre- och blomkaraktär skymtar fram. Med dessa dofter kan du skapa en egen förförisk stil, som passar väl till höstfesterna.

Det är dofter som utstrålar en trendig, sofistikerad charm och som grundar sig i tyngre tränoter där även läder, jord, tobak och ceder kan gör sig påminda. Vi har hittat fyra parfymer som du kan prova.

  1. Bvlgari  – Goldea The Roman Night Absolute
  2. Yves Saint Laurent – Mon Paris Couture
  3. Narciso Rodriguez – Narciso
  4. Yves Saint Laurent – Black Opium

Höst och halloween

Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor såsom höstblot. 

Eftersom vikingarna kom att bli den härskande klassen under flera hundra år i vissa områden av de brittiska öarna är det högst troligt att vikingarnas kultur påverkade kelterna så pass mycket att de anammade delar av den. Den keltiska högtiden Samhain har stora likheter med vikingarnas höstblot.

Var kommer mysk ifrån?

Mysk, som är en av de mest populära doftingredienserna, har trots sin ofta lätta och fräscha framtoning, faktiskt en rätt grym bakgrund. Doften kommer ursprungligen från testiklar på myskhjorten.

Ursprungligen användes namnet endast för substanser utvunna ur ett starkt luktande ämne som körtlar i testiklarna på myskhjortar utsöndrar, men senare har det även använts för substanser utvunna ur andra djur och växter som har liknande lukt, till exempel myskoxen, myskråttan och myskmalvan (Mimulus moschatus).

I moderna parfymer kan du vanligtvis numera hitta syntetmaterial för att åstadkomma myskdoft i parfymer.

Parfymernas koncentrationer

Splash, mist och eau de cologne

Dessa typer av parfymer har den absolut minsta doftkoncentrationen på ungefär 7 procent. De kan med lätthet sprejas över hela kroppen utan att du riskerar att överdosera.

Eau de toilette (edt)

En eau de toilette är en av de populäraste och mest lättanvända doftformerna. En edt innehåller cirka 10 procent doftkoncentration vilken gör att du kan bära doften i några timmar. 

Eau de parfum (edp) 

Med sin 15–20 procents doftkoncentration är det doften som varar länge och får olika skepnader under dagen. Här känner du främst mellan- och basnoten.

Parfume och extrait

Parfume är den allra mest exklusiva och dyraste doftformen. Den innehåller upp till 40 procent doftkoncentration. Lite når en lång väg – du behöver bara en dutt för att få fram en stor del av parfymens notsymfoni.

Naturliga och ekologiska parfymer

Naturliga och ekologiska parfymer är baserade på naturliga, eteriska oljor som blandats med alkohol eller vegetabilisk olja. Du kan köpa dessa i form av sprej, olja eller solid, vaxbaserad form.