Vilka blåsinstrument har du provat?

Har du testat att spela blåsinstrument? Det finns flera kategorier som bleckblåsinstrument, träblås, samt många olika tillbehör. Dessa instrument passar i symfoniorkestrar och blåsorkestrar. Det kan ge goda minnen och vara lärorikt att lära sig spela ett instrument i samklang med vänner och andra musiker. Se det stora utbudet av blåsinstrument på https://www.danguitar.se

Bleckblåsinstrument 

Trumpet 

Trumpeten räknas till bleckblåsarna och är den som klingar högst i gruppen. Övriga instrument i samma grupp är valthorn, trombon, barytonhorn, eufonium och tuba. Vanligtvis är trumpeten stämd i Bb och det är också den modellen vi skulle rekommendera till en nybörjare.

Trombon

Trombonen är också känd under namnet dragbasun eller basun. Trombonen hör till bleckblåsinstrumenten och har en djup klang. Då du drar i trombonens drag ändras rörlängden som luften passerar igenom och på så sätt ändras tonhöjden. Dan Guitar har alla slags tromboner i sortimentet; bl.a. tenortrombon i Bb och den lite mindre alttrombonen i Eb.

Barytonhorn

Barytonhorn fås med 3 eller 4 ventiler. Dan Guitar förhandlar Dimavery barytonhorn av bästa kvalitet men säljer dem till förmånliga priser. Dimaverys barytonhorn har vridventiler som reagerar snabbt och säkert.

Tuba

Tuban är det största instrumentet av bleckblåsarna och den som har djupast klang, därför används den som bas i blåssektionen. 

Valthorn 

Valthornet som också är ett bleckblåsinstrument, anses vara det första musikhornet någonsin. Det har väldigt stort tonomfång; ändra från tubans djupaste ton till trumpetens högsta. 

Träblåsinstrument 

Saxofon

Saxofonen hör till gruppen träblåsare även om den vanligen tillverkas i mässing. Saxofonen hör till träblåsarna på grund av att ljudet skapas mha. ett enkelt rörblad. Dan Guitar säljer alla slags saxofoner: sopransax, altsax, tenorsax och barytonsax. Sopranen och tenoren stäms i Bb med en oktavs mellanrum, medan alten och barytonen stäms i Eb med en oktavs mellanrum.

Klarinett

Klarinetten hör till träblåsfamiljen även om instrumentet idag även framställs av andra material. Språkligt härstammar klarinetten från italienska – clarinetto. Ändelsen -etto antyder att det är tal om en liten clarino, dvs. trumpet. I klarinettens tidiga början påminde nämligen ljudet om en trumpet. Under årens lopp har klarinetten utvecklats till det mångsidiga instrument det är idag.

Tvärflöjten

Tvärflöjten hör till träblåsinstrumentfamiljen. Den tillverkades ursprungligen av trä men tillverkas idag vanligtvis av metall. Man kombinerar ofta olika material och det är just materialet som har stor betydelse för flöjtens klang. Man blåser i flöjten från sidan, det är ca. 65 cm långt och byggt i tre delar.

Blockflöjt

Blockflöjtens ursprung kan spåras helt tillbaka till järnåldern då den bestod av ihåliga träbitar med några fingerhål som gav små variatoner i tonerna. Utvecklingen tog fart under 1400-talet men först omkring 16-1700-talet började det bli populärt då allmänheten tg blockflöjten till sig.

Munspel

För många är munspelet det första instrumentet man har provat spela på som barn. Munspel kan spelas på så många olika sätt och användas i så många olika musikstilar. Se vårt urval här på sidan – vi har modeller både för proffs och nybörjare.

Alla tillbehör beställs enkelt och tryggt online

Tillbehör såsom notställ, väskor, stativ, oljor och fett, kan även dessa enkelt och tryggt beställas online. Dan Guitar är en av Nordens största återförsäljare av musikinstrument online. Genom att de själva testar och stämmer sina produkter innan de skickar dem, kan du vara säker på att du får ett instrument av högsta kvalitet.