Hög luftfuktighet och svartmögel

Svartmögel

Genom att göra ett test på luftfuktigheten här hemma vet jag nu att vi har ett väldigt fuktigt inomhusklimat. En miljö som svartmögel bland annat trivs i. Även om jag ännu inte har sett några angrepp på mögel, tycks jag ibland känna lukten. Därav gjorde jag detta testet men nu tänker jag att jag även måste göra ett mögeltest för att se om jag har mögel eller ej. Jag vet att ett svartmögelangrepp kan förekomma både synligt och dolt. Jag har fått reda på att symptomen för svartmögel brukar vara svarta eller mörka ringar i ett område. Därutöver brukar andra symptom vara att det luktar dåligt och unket. Jag har till en början beställt hem en avfuktare för att förbättra luftfuktigheten här hemma. Den upptar fuktig luft och blåser ut torr luft och på så vis förbättrar inomhusmiljön.

 

Mögel i badrummet

Jag fruktar att vi har fått svartmögel i badrummet då detta vanligtvis brukar vara en fuktig miljö och vi har tidigare haft fuktskador här inne. Ibland kan man se som svarta ringar i taket då det är vatten som samlas och på så vis bildas möglet lätt. Mitt nästa steg blir i alla fall att beställa hem ett mögeltest från en hemsida som heter Mögeltest.se. Dem säljer olika typer av mögeltest som man själv kan utföra om man vill. Sedan hjälper dem till med att analysera detta och identifiera vilken typ av mögel det är och hur allvarligt det är. Jag har hört från bekanta att det kan vara farligt att leva med svartmögel då det finns flera hälsorisker med det. Det är särskilt farligt om man lever med det i längre tid. Då kan man uppleva symptom som till exempel huvudvärk, trötthet, allergier eller andningssvårigheter. Jag har som tur är inte haft några av dessa symptom så jag tror inte att angreppet har varit så farligt.

 

Hur tar man bort svartmögel?

Det man inte bör göra när man har fått svartmögel är att försöka måla över det. Många tror att det försvinner under målarfärgen men problemet kvarstå och möglet kommer troligtvis komma fram igen efter en tid. Det man kan göra är att tvätta bort möglet med ättika eller eventuellt bikarbonat som båda har visat sig vara väldigt effektiva. Blanda en av dessa och applicera på det utsatta området. Blandningen neutraliserar möglet och lukten bör också försvinna. Detta kommer dock inte lösa problemet på längre sikt. Om du har fuktskador eller vattenskador hemma finns det stor chans att möglet återkommer och miljön blir återigen farlig att leva i. Speciellt om angreppet är dolt. Om man misstänker fuktskador eller vattenskador hemma bör man istället ta hjälp av en hantverkare som kan kontrollera luftfuktigheten och inomhusklimatet och ta reda på hur allvarlig skadan är och vilka åtgärder som ska till. Borttagning och sanering av svartmögel förekommer ofta som jag kan förstå, då jag har flera bekanta som har stött på problemet. Oftast är det dem som bor i äldre hus eller lägenheter och dem som har ett fuktigt klimat på vinden, källaren eller badrummet. Om du själv misstänker att du har svartmögel hemma bör du agera snabbt och kanske beställa ett mögeltest så att du kan identifiera problemet så snabbt som möjligt.